allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Uraeginthus granatina

Granaatastrilde - Granatina granatina (voorheen Uraeginthus granatina)) - Violet-eared waxbill

De Granaatastrilde is een insectenetende prachtvink uit Afrika, hij komt voor in Namibië en Zuid-Afrika en is rond de 14 cm groot. De man is spectaculair gekleurd, de pop wat bescheidener, zie foto, man rechts. Granaatastrildes leven in graslanden met veel doornstruiken en vaak in de buurt van water. Ze komen ook voor op plekken waar grote delen van het jaar nauwelijks water te vinden is, daar eten ze nog meer insecten (termieten vooral) om zo aan vocht te komen.

Granaatastrildes zijn vreedzaam tegen andere soorten, maar tegen soortgenoten kunnen ze in de broedtijd soms erg fel zijn. De meeste mensen houden ze daarom gescheiden van soortgenoten maar kweken in een groepje komt ook voor (en met veel succes zelfs). Ze zijn zeer monogaam, eenmaal gekoppelde vogels blijven het liefst voor de rest van hun leven samen. Wij adviseren een zeer ruime kooi of liever nog een volière, liefst met flink wat beplanting. In de zomer kunnen ze ook buiten gehouden worden, ze zijn dol op zon, maar in de winter is een verwarmde ruimte het veiligst.

De voeding wijkt behoorlijk af van de meeste andere prachtvinken, granaatastrildes zijn echte omnivoren. Een groot deel van de voeding dient te bestaan uit insecten, reken gerust op half om half. Buffalowormen, bladluis, spinnen maar gelukkig ook goede insectenpaté worden graag gegeten. Onkruid- en graszaden en af en toe wat trosgierst completeren het menu.

Het nest wordt gebouwd van gras, kokosvezel en hooi en wordt van binnen bekleed met veertjes en mos. De pop legt per keer tot 5 eitjes, die 13 dagen bebroed worden. De jongen worden met uitsluitend dierlijk voer grootgebracht, na 3 weken vliegen ze uit.
Granaatastrildes staan er om bekend dat ze vrij vroeg van het nest af gaan, soms al voor de jongen een week oud zijn. De omgevingstemperatuur is met name dan erg belangrijk. Een nestverwarmer kan soms uitkomst bieden. Zodra de jongen op kleur komen (met een maand of 3-4 meestal) is het veiliger in elk geval de jonge mannen er uit te halen, vanwege de felheid van de man.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.