allevogels


advertentieruimte

Erythrura gouldiae

Gouldamadine - Erythrura gouldiae - Gouldian Finch

De Gouldamadine is een rijk gekleurde vogel, die leeft in de Savanne-achtige, heuvelachtige en lichtbeboste gebieden in het noorden van Australië. Hij is ongeveer 11 centimeter lang en een echte kolonievogel. Alle dagelijkse activiteiten als eten, drinken of badderen, voeren ze vaak gezamenlijk uit. Het onderhoud aan het verenpak doen ze in tegenstelling tot Australische prachtvinken echter zelf.

De gouldamadine behoort mede door inbreng van natuurbroedkwekers, niet meer tot de probleemgroep. Dit wil niet zeggen dat het nu een makkelijke vogel is om te kweken, maar met de juiste zorg en aandacht is het goed mogelijk om jongen op stok te krijgen. Een hoge luchtvochtigheid kan een belangrijke trigger zijn als deze wordt gecombineerd met bepaalde voedingsprikkels en als dit volgt op een periode van voorafgaande lage luchtvochtigheid (- 60%) en relatieve voedingsschaarste. Dit geldt zowel voor voedingsstoffen van dierlijke als van plantaardige oorsprong.

De vogels in gevangenschap kunnen uitstekend worden onderhouden met de zaadmengsels die in de winkel te koop zijn. Deze dienen te worden aangevuld met gras- en onkruidzaden. Uiteraard mogen in het dagelijks menu maagkiezel, grit en mineralen niet ontbreken. Wat betreft groenvoer, hiermee dient u wat terughoudend te zijn, gouldamadines zijn gevoelig voor darmstoornissen.

Gouldamadines kunt u zowel binnenshuis als buitenshuis houden. Goulds kunnen inmiddels wel degelijk ook worden gehouden bij lagere temperaturen. Wat wel belangrijk is als ze binnen zitten, is dat de vogels voldoende frisse lucht hebben en dat ze droog zitten. Qua verlichting gaat er natuurlijk niets boven daglicht. Is dit niet mogelijk, kies dan voor een verlichting die het daglicht zo goed mogelijk benadert, wij horen en hebben goede ervaringen met de Philips TL in de kleur 965.

Het geslachtsonderscheid is bij de meeste kleuren gouldamadine goed waarneembaar; de man heeft veel fellere kleuren dan de pop.

In het begin werden de verschillende kopkleuren als aparte soorten beschreven. Men sprak toen over de volgende soorten:

  • Zwartkop gouldamadine (Chloebia gouldiae gouldiae)
  • Roodkop gouldamadine (Chloebia gouldiae mirabilis)
  • Oranjekop gouldamadine (Chloebia gouldiae armitiana)

In 1943 was Jean Delacour echter van mening dat de Gouldamadine meer een grasvink was en werd de wetenschappelijke nama aangepast naar Poephila gouldiae. In 1986 is echter door chromosomenonderzoek vastgesteld dat deze soort het meest verwant is aan de driekleur papegaaiamadine (Erythrura trichroa). Hierop is de wetenschappelijke naam opnieuw gewijzigd in wat hij nu is (Erythrura gouldiae).

Volgens de standaardeis van 1997 zijn er de volgende kleurslagen:
Lichtgroen Paarsborst, Lichtgroen Witborst, Lichtgroen Lilaborst, Lichtgroen Pastel Paarsborst, Lichtgroen Pastel Lilaborst, Lichtgroen Overgoten Paarsborst, Lichtgroen Overgoten Witborst, Geel Paarsborst, Geel Witborst, Lichtzeegroen Paarsborst, Lichtzeegroen Witborst, Hemelsblauw Paarsborst, Hemelsblauw Witborst, Hemelsblauw Pastel Paarsborst, Hemelsblauw Overgoten Paarsborst, Wit Paarsborst, Wit Witborst, Lutino, Albino

Met deze kleurslagen zijn er natuurlijk ook nog heel veel cobinaties mogelijk. Volgens het vraagprogramma 2007 van de NBvV zijn er ruim 300 verschillende kleurslagen. Deze kleurslagen zijn uiteraard verdeeld over de diverse kopkleuren, maar worden ook nog eens verdeeld over 2 snavelkleuren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.