allevogels


advertentieruimte

Goudvoorhoofdbladvogel

Goudvoorhoofdbladvogel - Chloropsis aurifrons - Golden-fronted Leafbird

De Goudvoorhoofdbladvogel komt voor in de vochtige bossen van de Hymalaya en op Birma. Het is een echte oerwoudvogel, zijn fraaie en gevarieerde zang is vaker te horen dan dat hij gezien wordt. Deze bladvogels leven tussen de dichte beplanting waar ze foerageren onder de grote bladeren.

Ze eten allerlei insecten, vruchten en onrijpe zaden. Ook eten ze graag nectar uit bloemen. Dit menu is ook in gevangenschap aardig te benaderen, al vraagt de veelzijdigheid wel extra aandacht, eenzijdig voedsel kan de gezondheid ernstig schaden op termijn. Bij sommige liefhebbers eten de vogels ook pelletvoeding, vooral die soorten pellets die sterk naar fruit ruiken.

Goudvoorhoofdbladvogels zijn ongeveer 20 cm groot. Er is een subtiel uiterlijk verschil tussen man en pop, maar als beide vogels in geode conditie zijn is het lastig te zien. De pop is normaliter iets minder fel gekleurd dan de man en de zwarte veervelden zijn (bijna altijd) wat minder groot.

In het clubblad van de Speciaalclub Insecten- en Vruchtenetende Vogels van december 2008 is een uitgebreid kweekverslag geplaatst. Hieruit een paar opvallende punten.

  • De vogels maken een koepelnest van sisal, katoenvezel en mos
  • Ze leggen per legsel 2 eieren
  • Jongen komen na ongeveer 15 dagen uit het ei en vliegen 2 weken later al uit
  • Uitgevlogen jongen worden nog een maand gevoerd door de ouders
  • De jongen worden voornamelijk met insectenlarven gevoerd, pas later gaan ze zelf ook fruit eten

Ook wij feliciteren Gerard Staring met dit fantastische kweekresultaat.

Nog een tip om de vogels te wennen aan veelzijdig voedsel:
Omdat de Goudvoorhoofdbladvogel graag het sap uit een doorgesneden sinaasappel zuigt, kan men deze een beetje uithollen en opvullen met klein gesneden vruchtvlees en dit mengen met bv insectenlarven.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.