allevogels


advertentieruimte

Noordse goudvink

Goudvink - Pyrrhula Pyrrhula - Bullfinch

De goudvink is onder te verdelen in 2 typen, de grote en de kleine. De grote word wel vaak noorse of noordse genoemd maar dit is een onterechte naam want de grote is ontstaan uit verschillende rassen.
Daarom wordt achter de naam steeds vaker domestica bijgevoegd tegenwoordig, omdat het een echte cultuurvogel is. De grote is ook makkelijker te kweken dan de kleine en ook veel populairder.
Hij is wat forser dan de "gewone" goudvink, hij meet ongeveer 17 cm. Het geslachtsverschil is te zien aan de rode kleur van buik en borst bij de man, bij de pop is dat meer roze-crème.

Goudvinken zijn op zich zaadeters, maar zeker in de winter eten ze ook graag allerlei soorten bessen. In de broedtijd eten ze ook vrij vaak insecten, om aan de behoefte aan dierlijke eiwitten te voldoen.
Er zijn speciale mengsels voor goudvinken in de handel, daarnaast zijn alle onkruidzaden geschikt. Paardebloemknoppen worden ook graag leeggeplukt, ze zijn dol op die kleine zaadjes.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.

De in Nederland verplichte ringmaat voor de kleine Goudvink is 2,7 mm.
De in Nederland verplichte ringmaat voor de grote Goudvink is 3,0 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.