allevogels


advertentieruimte

Aratinga auricapilla Goudkapparkiet

Goudkapparkiet - Aratinga auricapilla - Golden-capped Conure

De goudkapparkiet, ook wel goudkap aratinga genoemd, is een stevige vogel van rond de 30 cm groot. Hij komt voor in het noorden van Brazilië en leeft daar in bossen en aan randen van savannes. Het is een sociale vogel die vaak in een groep leeft. Groepen van 30 stuks zijn geen uitzondering.

Er is één ondersoort, de goudvoorhoofd goudkapparkiet (Aratinga auricapilla aurifrons), deze leeft meer naar het zuiden. Soms overlappen de leefgebieden elkaar en komen er kruisingen voor.

De goudkapparkiet is een veelzijdige eter, hij eet palmnoten, allerlei vruchten, bloemen en bloemknoppen en zaden en in de broedtijd ook insecten. Eén bepaalde palmboom is voor zijn verspreiding zelfs afhankelijk van deze parkiet, hij is de enige die zijn zaden eet. De zaden van deze Elaeis guyanesis zijn taai en vlezig, de vogels nemen ze vaak mee naar een rustig plekje om ze eten. Als ze het vruchtvlees op hebben, laten ze de pit vallen, hieruit kan dan weer een nieuwe palm groeien.

Goudkapparkieten zoeken vaak water op, niet per sé om te drinken maar vooral om te baden. Ze maken er een gewoonte van om dagelijks hun verenpak schoon te spoelen van fruitresten en sappen. Pas nadat ze schoon en droog zijn, zoeken ze gezamenlijk hun slaapplek op. Die slaapplek is heel vaak hun eigen nest, al maken ze ook wel aparte holtes in oude palmbomen voor dit doel. Vaak slapen er meerdere vogels samen in één hol.

Zoals al genoemd, nestelen deze vogels graag in een hol, meestal in palmbomen. Ze nestelen ook in groepen, zodat het aantal geschikte nestplekken, ook de groepsgrootte beïnvloedt. Hoewel groepsdieren, zijn goudkapparkieten wel monogaam. De pop legt meestal 3 eieren per legsel, die ze ook zelf uitbroedt. Als er een apart slaaphol is, slaapt de man daar, anders kruipt hij 's nachts bij de pop.

Na 3 weken komen de eieren uit, de jongen zijn bedekt met wit nestdons. Man en pop voeren de jongen maar, heel apart, vaak komen er meerdere vogels helpen met voeren. De jongen vliegen na 7 weken uit en worden ook dan nog door meerdere vogels gevoerd. Ze slapen nog wel bij de pop in het nest tot ze echt zelfstandig zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.