allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Laniarius barbarus

Goudkapfiskaal - Laniarius barbarus - Yellow-crowned Gonolek

Het geslacht Laniarius bestaat uit 96 soorten, alle afkomstig uit Afrika. De goudkapfiskaal komt voor in het westelijk deel van Centraal-Afrika, hij leeft daar in de lage begroeiing van savannes en bossen.
Er zijn twee ondersoorten beschreven, allereerst de nominaatvorm, de Laniarius barbarus barbarus door Linnaeus in 1766 en in 1913 de Laniarius barbarus helenae door Kelsall. Bij de ondersoort helenae is de kroon en de nek meer rood dan goudkleurig.

Het is een vogel van rond de 22 cm groot en er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop alhoewel soms de pop wat lichter van kleur blijft. Jonge vogels zijn wat doffer van kleur en hebben donkere strepen op buik en borst, deze verdwijnen als ze ongeveer een half jaar zijn. De zang is afwisselend en aangenaam en beide geslachten kunnen zingen.

Goudkapfiskalen zijn echte carnivoren, ze eten sprinkhanen, krekels, allerlei rupsen, libelles en larven van grote en kleine insecten. Grote prooien spiesen ze vaak op een doorn, waarna ze de prooi in stukjes opeten. Af en toe eten ze ook bessen of rijp groter fruit.
In gevangenschap is universeelvoer een goede basis, aangevuld met kleine beetjes gehakt, meelwormen, buffalowormen, krekels en appel. Er zijn in Nederland al kweekresultaten behaald met deze soort. Vooral krekels blijken belangrijk als voedsel voor de jongen.

Het nest wordt verscholen in een boom of struik gemaakt van fijn plantaardig materiaal en afgewerkt met reepjes die ze van bladeren scheuren. In het zo ontstane kommetje legt de pop 2 zachtblauwe eitjes (zie foto op de fotopagina). De pop broedt ongeveer 15 dagen en als de jongen uitkomen, worden ze door beide ouders zeer veelvuldig gevoerd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.