allevogels


advertentieruimte

Acryllium vulturinum

Gierparelhoen - Acryllium vulturinum - Vulturine Guineafowl

Het gierparelhoen is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Engelse soldaat Thomas Hardwicke, die gelegerd was in India en daar opklom tot hoge piet. Zo kon hij zijn eigen tijd indelen, dat kwam hem goed uit want hij was tevens gedreven ornitholoog. Hij zag deze fraaie hoenders in 1834 in Afrika. Er zijn ook later geen ondersoorten beschreven. Het verspreidingsgebied omvat een aantal landen in het noordoosten van Afrika.

Met een lengte van rond de 55 cm is het de grootste van de 7 soorten parelhoenders, mannetjes zijn maar ietsje groter dan vrouwtjes. Verder is er geen zichtbaar verschil (voor de mens) tussen de geslachten. Wel staan de mannetjes vaak wat meer rechtop en tonen ze wat "haantjesgedrag".

Deze hoenders voelen zich thuis in zeer droge gebieden, vaak savannes met wat begroeiing in de vorm van lage struiken en af en toe wat bomen. Ze kunnen vliegen maar doen dit voornamelijk als ze naar een boom vliegen voor de nacht, verder lopen ze liever. Ze kunnen erg snel lopen, zo gaan ze ook gevaar uit de weg.

Gierparelhoenders danken hun naam aan de kop en hals, die wel iets op die van gieren lijken. Het zijn echter geen roofvogels. Het zijn wel echte omnivoren, ze eten zaden, knollen, wortels, bladeren, insecten kleine knaagdieren en reptielen.

Normaal gesproken leven deze vogels in groepen, van meestal rond de 30 exemplaren, in de broedtijd vormen zich kleinere groepen. Ze zijn niet echt monogaam, een paar hennen en een paar hanen broeden vaak gezamenlijk, soms leggen ze zelfs eieren in een enkel groot nest. Meerdere hennen broeden dan in 4 weken de eieren uit. Per hen zijn er gemiddeld 15 eieren per legsel en onder gunstige omstandigheden kunnen ze dat 3 keer per jaar presteren.

De jongen moeten erg veel moeite doen om uit het ei te komen, de eischaal is erg hard. Daarom duurt het (voor hoenders) ook vrij lang voor ze uit moeten komen en zijn de kuikens in het ei al zo goed als compleet. Ze breken uit en ongelooflijk maar waar, ze kunnen al wat vliegen als ze nog geen week oud zijn.

Omdat gierparelhoenders in erg droge streken leven, kunnen ze ook erg lang zonder drinken. Bijna al het vocht dat ze nodig hebben, halen ze uit hun voedsel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.