allevogels


advertentieruimte

Rhyticeros undulatus

Gewone Jaarvogel - Rhyticeros undulatus - Wreathed Hornbill

Deze forse jaarvogel werd in 1811 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Shaw, een Engelse botanicus en zoöloog. De soort is ook Aceros undulatus genoemd. Pas sinds 1990 vallen ze binnen het geslacht Rhyticeros en er worden 3 ondersoorten erkend;

  • Rhyticeros undulatus aequabilis (Sanft, 1960)
  • Rhyticeros undulatus ticehursti (Deignan, 1941)
  • Rhyticeros undulatus undulatus (Shaw, 1811)

Gewone jaarvogels zijn flink uit de kluiten gewassen vogels, ze kunnen rond de 90 cm groot worden. Het verschil tussen de geslachten is duidelijk te zien: vrouwtjes hebben een blauwe keelzak, mannetjes een gele. Daarnaast is de kop van de man veel bonter gekleurd. Het zijn monogame vogels, een eenmaal gevormd paar blijft bij elkaar zolang ze leven.

In dichte wouden in India, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam, Maleisië en op een aantal Indonesische eilanden leven deze jaarvogels in groepen van meestal rond de 30 exemplaren. Alleen in de broedtijd zoeken koppels een eigen plek en houden er dan een territorium op na, dat zeer fel verdedigd wordt.
Van de merkwaardige knobbel op de snavel wordt gedacht dat het een soort teken is om de rangorde in een groep aan te geven, anderen denken dat het dient als klankkast. Ze kunnen inderdaad zeer harde geluiden laten horen, lage tonen, die kilometers verder te horen zijn.

Gewoonlijk eten deze jaarvogels vooral fruit, variërend van vijgen tot zeer kleine besjes. Alleen in de broedtijd wordt ook dierlijk voedsel gegeten, insecten, allerlei schaaldieren en kleine reptielen.

Ook de gewone jaarvogel broedt in een bijna dichtgemetseld nest. De pop kruipt in een holte in een boom en de man gebruikt modder, mest en fruitpulp om het invlieggat op een spleet na dicht te maken. De man voert haar door die spleet het hele broedproces lang, dat kan wel 4 maanden duren.
De jongen kruipen uit hun ei na gemiddeld 35 dagen, maar bijna altijd komt er maar 1 jong groot, hoewel de pop 2 of 3 eieren legt. De man voert dus behalve de pop ook de opgroeiende jong(en) èn zelf moet hij natuurlijk ook eten. Het broeden is daarom ook voor de man een zeer zware tijd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.