allevogels


advertentieruimte

Cichladusa guttata

Gevlekte palmlijster - Cichladusa guttata - Spotted Palm-Thrush

Het geslacht Cichladusa (palmlijsters) bevat slechts 3 soorten en 1 ondersoort,

  • de gevlekte palmlijster (Cichladusa guttata) met de ondersoort Cichladusa guttata rufipennis
  • de Gabonpalmlijster (Cichladusa ruficauda)
  • de Zambesi-palmlijster (Cichladusa arquata)
De gevlekte en de Gabon zijn rond de 17 cm groot, de Zambesi rond de 20. De gevlekte palmlijster is voor het eerst beschreven door de ornitholoog Heuglin in 1862.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, wordt deze vogel willekeurig met een hele rij namen aangeduid, zo wordt hij gevlekte ochtendlijster genoemd, treurlijster, gevlekte ochtendwarbler, palmlijster en tot slot dus gevlekte palmlijster.

Ze komen voor in Soedan, Kenia, Tanzania, Ethiopië, Zaïre, Angola, Gabon en Mozambique. Ze leven in tropische en subtropische droge wouden, op savannes en op andere plaatsen waar veel dicht struikgewas te vinden is. Hun leven speelt zich voor een groot deel af op de grond. Daar zoeken ze naar hun voedsel, dat bestaat uit insecten en spinnen, wormen en slakken en bessen en ander fruit.

Er is geen zichtbaar verschil tussen man en pop en ook kunnen beide geslachten luid en fraai zingen. In het wild leven ze vaak in kleine groepen, alleen in de broedtijd zonderen koppels zich af.

Palmlijsters maken zeer bijzondere nesten. Ze bouwen van klei een stevige bak met een mooi rond kommetje voor het daadwerkelijke nest. Dit bouwsel maken ze vaak gewoon op een boomtak. Als de klei gedroogd is, is er een steenharde broedplaats ontstaan, alleen het kommetje wordt bekleed met plantaardig fijn materiaal.

De pop legt twee lichtblauwe eitjes die na 15 dagen broeden uitkomen. De jongen worden met uitsluitend dierlijk voer grootgebracht en zitten al na twee weken op de rand van het nest. Ze blijven een dag of 4 terugkomen op het nest voor ze echt uitvliegen. De jonge vogels zijn dan al nauwelijks meer van de ouders te onderscheiden, alleen de tekening is nog wat rommeliger.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.