allevogels


advertentieruimte

Podargus strigoides

Gevlekte Uilnachtzwaluw - Podargus strigoides - Tawny Frogmouth

De gevlekte uilnachtzwaluw is geen uil en is geen zwaluw, uilnachtzwaluwen vormen en heel aparte familie (Podargidae) met verschillende geslachten en soorten. Deze vreemde vogel leeft in Australië, Tasmanië en Nieuw Guinea. Hij leeft hoofdzakelijk in de beboste streken, maar trekt de laatste jaar ook vaker richting de parken van dorpen en steden. Een volwassen vogel is tussen de 40 en 50 centimeter lang.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren, kikkers, hagedisjes en grote insecten. Hij gaat dit voedsel niet zoeken, maar gaat laag bij de grond zitten wachten tot hij een prooi ziet, deze slaat hij bij verrassing en de prooi wordt vervolgens op de grond dood gegooid. Ook herdoor onderscheidt hij zich van uilen en zwaluwen, die rondvliegen om een prooi te vinden.

Uilnachtzwaluwen maken een nest in de vork van takken, in boomstronken en in lianen tot op hoogtes van wel 14 meter. De materialen die gebruikt worden, zijn vaak takjes en bladeren. De pop legt 2 tot 3 eieren, die door zowel de pop als de man gedurende 30 dagen worden bebroed. De man doet dit vaak overdag, terwijl de pop 's nachts de eieren warm houdt. Jonge vogels kruipen gelijk naar de rand van het nest om daar hun ontlasting over de rand te laten vallen. Na ongeveer 25 dagen verlaten de jongen het nest en leven dan zelfstandig verder.

Het volgende jaar komt het koppel terug op hetzelfde nest dat ze verlaten hebben, knappen dit op en beginnen opnieuw aan een broedperiode. Dit koppel houdt dit jaren vol, omdat als ze eenmaal een paar gevormd hebben, dit blijven tot een van de twee dood gaat.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.