allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Emblema picta

Geschilderde astrilde - Emblema picta - Painted Finch

De geschilderde Astrilde, ook wel aangeduid als de Emblema picta, wordt door velen de mooiste onder de Australische prachtvinken genoemd. De combinatie van zwart, bruin, rood en de witte stippen maakt hem met zijn 10 a 11 cm ook echt tot een plaatje. De Geschilderde astrilde dankt ook zijn naam aan zijn fraaie uiterlijk, soms lijkt het inderdaad haast wel geschilderd.

De pop heeft minder rood, de man heeft ook een rode keel en wangen. Ook heeft alleen de man een fraaie zang, die vooral tijdens de balts lang aangehouden wordt. Soms zijn de poppen pas tot paren bereid na het volledige zangrepertoire.
In het wild komen ze voor in de droge en warmste gebieden van Australië.

Emblema picta's zijn zeer vreedzaam, ook tegenover andere soorten en bijzonder monogaam. Een eenmaal gevormd paartje blijft zo lang als mogelijk is bij elkaar. Deze paarvorming vindt soms al plaats voor de vogels volwassen zijn.

Opvallend is dat Emblema picta's vaak op de grond slapen, liefst in kuiltje zelfs.

Beplanting mag eigenlijk niet ontbreken in hun verblijf, want als het een beetje meezit bouwen ze zelf een zeer fraai nest van dunne takjes en grassprietjes met als binnenbekleding mos en veertjes. Het nestje wordt vaak vlak boven de grond gebouwd.
Er worden meestal 4 eitjes gelegd die zowel door de man als de pop bebroed worden, meestal rond de 15 dagen. Zodra er jongen zijn eten ze graag en veel fijn levend voer.

De jongen blijven vrij lang in het nest, ruim 3 weken en worden dan nog zo'n vier weken (bij)gevoerd door de ouders. Al vrij snel, binnen 3 maanden krijgen de mannetjes de rode kopveertjes.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.