allevogels


advertentieruimte

Ptilinopus perlatus

Geparelde vruchtenduif - Ptilinopus perlatus - Pink-spotted fruitdove

De geparelde vruchtenduif wordt ook wel parelvruchtenduif en parelfruitdruif genoemd. De nominaatvorm Ptilinopus perlatus perlatus is beschreven in 1835 door Temminck.
Later zijn nog twee ondersoorten beschreven; in 1876 de Ptilinopus perlatus zonurus door Salvadori en in 1890 de Ptilinopus perlatus plumbeicollis door Meyer.
Alle drie komen ze voor op Nieuw Guinea en op omliggende eilanden. Wist u trouwens dat Nieuw Guinea na Groenland het grootste eiland ter wereld is? Alleen al de laatste 10 jaar zijn er meer dan 1000 tot dan toe onbekende diersoorten ontdekt.

Onze vruchtenduif leeft in tropische bossen in dalen en laaglanden. Zoals alle vruchtenduiven is ook de geparelde vruchtenduif overwegend groen, een geweldig goede schutkleur in zijn leefgebied. Er is (voor de mens) geen uiterlijk verschil zichtbaar tussen de doffer en duivin. In de broedtijd gedraagt het mannetje zich wel als een echte doffer, dan pronkt hij door zich groot te maken, te koeren en te buigen.

Het voedsel van deze duiven bestaat, de naam zegt het al, vooral uit fruit. Op nummer één staan vijgen, maar bessen, ander zacht fruit en de vruchtjes van de Ficus benjamina worden ook gegeten. Geparelde vruchtenduiven foerageren in grote groepen en leggen grote afstanden af op zoek naar de meest geschikte voedselplekken.

Deze monogame duiven zoeken in de broedtijd een geschikte vork van een tak in een vijgenboom om een nest te maken. Ze worden dan ook wat agressiever naar soortgenoten, ze verdedigen hun nest vrij fel. Dat nest bestaat uit een platte schaalvormige verzameling van takjes, bladeren en veertjes. De duivin legt een enkel ei en beide vogels broeden om beurten. Na ongeveer 3 weken kruipt het jong uit het ei, beide ouders voeren dan vele keren per dag. Het jong krijgt de eerste weken voornamelijk kropmelk als voedsel, daarna schakelen de ouders langzaam over op voorgeweekt fruit en af en toe wat zachte zaden. Het jong vliegt uit als het ruim twee weken oud is, maar de ouders gaan ook daarna nog weken door met voeren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.