allevogels


advertentieruimte

Amazona autumnalis

Geelwangamazone - Amazona autumnalis - Red-lored Amazon

De geelwangamazone leeft in het gebied tussen Mexico en Equador en een kleine populatie in centraal Brazilië. In het midden van de jaren negentig hebben een paar ontsnapte vogels met succes gebroed in El Salvador en dan met name in de buitenwijken van San Salvador. Of er op het moment van schrijven (2011) nog steeds vogels voorkomen in dit gebied is ons niet bekend.

In het grote verspreidingsgebied van deze amazonepapegaai, hebben zich de volgende ondersoorten ontwikkeld:

  • Geelwangamazone (Amazona autumnalis autumnalis)
  • Diadeemamazone (Amazona autumnalis diadema)
  • Equadoramazone (Amazona autumnalis lilacina)
  • Salvini's amazone (Amazona autumnalis salvini)

Geelwangamazonepapegaaien komen voor tot op een hoogte van ongeveer 1100 meter maar worden ook gezien in de vochtige laaglanden. Ze leven hoofdzakelijk in beboste gebieden maar er zijn ook ondersoorten die in de savannegebieden voorkomen. In gevangenschap wordt geadviseerd om de vogels op een temperatuur van minimaal 10 graden te houden.

Het voedsel van deze vogels bestaat voornamelijk uit vruchten (zoals mango's, palm- en citrusvruchten), bessen, noten en zaden, maar ook een bladknop of bloesem laten ze zich lekker smaken. Soms eten ze, tot verdriet van de boeren, ook granen waarbij ze neerstrijken in een graanveld.

Het nest wordt het liefst gebouwd in een uitgeholde boomstam, op de bodem voorzien van wat grond en houtsnippers. Ook kunt u de vogels een vermolmd stuk hout geven. Zij zorgen er dan zelf voor de er bodembedekking komt door het vermolmde hout helemaal kapot te maken en in het blok te slepen. Als het ouderpaar het nest goedgekeurd heeft, worden er 2 tot 4 eieren gelegd die door de pop, meestal vanaf het 2e ei, 28 dagen bebroed worden. Na het uitkomen van de eieren kan na 15 dagen worden overgegaan tot het ringen van de jongen. Na een periode van 8 tot 10 weken verlaten de jongen het nest, waarna ze nog een week of 4 door de ouders worden bijgevoerd.

Door jacht op en vangst van deze vogels is de populatie in veel gebieden helaas behoorlijk teruggelopen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.