allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Geelvoorhoofdkakariki Cyanoramphus auriceps

Geelvoorhoofdkakariki - Cyanoramphus auriceps - Yellow-crowned Parakeeet

Kakariki's zijn kleine groen gekleurde slanke papegaaiachtige met een lange staart. Ze leven op verschillende eilanden in de Stille Oceaan in het zuidelijke halfrond. Kakariki is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten parkieten uit de familie Cyanoramphus. De naam kakariki komt uit het Maori en betekent groen.

De volgende soorten zijn beschreven:

  • Bruine kakariki (Cyanoramphus ulietanus) uitgestorven
  • Chatham Eiland Geelvoorhoofdkakariki (Cyanorampus forbesi)
    Dit is de enige geelvoorhoofd die op CITES I staat, de rode voorhoofdband reikt bij deze soort niet tot aan de ogen, het belangrijkste verschil met de Geelvoorhoofd Kakariki.
  • Geelvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus auriceps)
  • Groene kakariki (Cyanorampus unicolor)
  • Macquarie roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus erythrotis erythrotis) met de ondersoort:
    • Antipoden kakariki (Cyanorampus erythrotis hochstetteri)
  • Nieuw-Caledonië roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus saisseti)
  • Norfolk Eiland kakariki (Cyanorampus cookii)
  • Oranjevoorhoofdkakariki (Cyanorampus malherbi)
  • Roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae novaezelandiae) met de ondersoorten:
    • Chatham roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae chathamensis)
    • Kermadec roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae cyanurus)
    • Lord Howe roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae subflavens) uitgestorven
  • Zwartvoorhoofdkakariki (Cyanorampus zealandicus) uitgestorven

De meest bekende in Europa zijn de roodvoorhoofd- en de geelvoorhoofdkakariki, deze komen beide uit Nieuw Zeeland.
De Geelvoorhoofdkakariki komt in het wild nog voor in Nieuw Zeeland en op verschillende eilanden rond Nieuw Zeeland.

Over de roodvoorhoofdkakariki vindt u elders op onze site ons artikel.

Het leefgebied bestaat uit graslanden met wat bomen en struiken aan de randen. Ze zijn vaak op de grond te vinden, het zijn zeer behendige lopers. Het zijn ook prima klimmers, ze klauteren met groot gemak in hoge graspollen, hun snavel houden ze dan zelfs vrij om de lekkerste zaadjes te bemachtigen. De kakariki is namelijk de enige parkietachtige die kan klimmen met alleen zijn poten.

Kakariki's zijn robuuste vogels, ze zijn ongeveer 27 cm lang en beslist breed te noemen. Bij de man is de kop bijna altijd breder dan bij de pop. Ook de snavel is bij de man groter en grover. Vooral als je de vogels van bovenaf (op de koppen) bekijkt is dat verschil goed te zien.

Kakariki's eten veel soorten zaden, graszaden, maar ook zaden van bomen en struiken. Ze eten ook de grassen zelf en van tijd tot tijd ook insecten. In het wild zijn het zelfs ook aaseters. Na gewenning lusten ze ook vaak verschillende soorten fruit.

Vogels die veel op de grond komen, worden uiteraard eerder stoffig en vuil, ook de geelvoorhoofdkakariki neemt dan ook graag dagelijks een bad. Met wat fijn zand in een grote schaal zullen ze ook een zandbad niet versmaden, een prima methode om eventuele parasieten te verwijderen.

In het wild broeden deze actieve en speelse vogels in holen in bomen en rotsen. Na diverse paringen legt de pop haar eieren, vaak wel 8 of negen achter elkaar. Ze broedt deze zelf uit in 20 dagen, de man voert al die tijd de pop in het nest. Ook met het voeren van de jongen is de man zeer actief, zowel man als pop kakariki zijn bijna altijd voorbeeldige ouders.
Jongen kruipen na ongeveer 6 weken het nest uit, vaak begint het koppel dan meteen aan een tweede ronde. Daarbij verwaarlozen ze de eerste jongen zeker niet, die worden nog keurig 2 weken gevoerd en opgevoed. Drie nesten achter elkaar is geen uitzondering voor deze productieve vogels.

Alle Psittaciformes soorten staan op CITES bijlage II en in bijlage B van de Europese verordening, met uitzondering van een viertal soorten die niet beschermd zijn en de soorten die op bijlage A staan genoemd. De geelvoorhoofdkakariki valt onder de Psittaciformes spp, CITES 2 dus.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.