allevogels


advertentieruimte

Pogoniulus chrysoconus

Geelvoorhoofd Tinkerbird - Pogoniulus chrysoconus - Yellow-fronted Tinkerbird

De schitterende Geelvoorhoofd Tinkerbird wordt ook wel Dwergbaardvogel genoemd en komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika. Hij leeft daar in dichte bossen en struiken, bijna altijd in de buurt van water. Hij scharrelt graag door dichte struiken op zoek naar bessen, zaden en insecten. Hij eet ook graag termieten. Het geluid dat deze vogeltjes maken lijkt op tikken tegen een kristallen glas (tink tink). Onze goede vriend Ad is er een beetje gek van geworden. :-)

Een volière met dichte beplanting wordt het meest gebruikt om deze vogels te houden. In het begin zijn ze nogal schuw, maar ze wennen snel. Ons voedingsadvies is insectenpaté en vruchtenpaté als basis, aangevuld met buffalowormen, meelwormen (niet te veel) en wat grove zaden. Geef hiernaast elke dag wat fruit en u biedt de Geelvoorhoofd Tinkerbird een compleet menu.

Tinkerbirds zijn holenbroeders, ze maken graag een nestje in een vermolmde boomstam. Tijdens het broeden houdt het mannetje de wacht rond het nest, met zang en uitvallen maakt hij duidelijk dat die plek bezet is. Een hol wordt ook als slaap- en schuilplaats gebruikt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.