allevogels


advertentieruimte

Ara macao

Geelvleugel Ara - Ara macao - Scarlet Macaw

Geelvleugel ara's komen in het wild voor in Centraal-Amerika en in de landen daar omheen. Waar ze oorspronkelijk bosbewoners waren, komen ze tegenwoordig voor in veel verschillende landschappen, waaronder graslanden, kustgebieden en zelfs in door de mens bewoonde streken.

Het zijn grote statige vogels, ze kunnen rond de 90 cm groot worden en hun vleugels hebben een spanwijdte tot 120 cm. Ze kunnen behoorlijk kabaal maken, als koppel om contact te houden, maar zeker als groep. Met hun krachtige snavel kraken ze noten en dikke takken als waren het twijgjes, een verblijf van hout gemaakt is dan ook beslist af te raden, ze weten er wel raad mee. Door hun prachtige kleuren zijn ze ondanks dat alles erg geliefd bij vogelhouders en er wordt ook goed mee gekweekt.

In ruime tot zeer ruime vluchten, gecombineerd met een ruim binnenhok, kunnen ze echt hun pracht tonen, speciaal als ze de mogelijkheid hebben tot badderen of douchen. Zonlicht is bijna vereist om ze in goede conditie te houden, het zijn echte zonaanbidders. Als u dit combineert met goede, afwisselende voeding kunnen geelvleugel ara's bijzonder oud worden, 50 of 60 jaar kan zomaar.

Onder goede voeding wordt vooral verstaan; gevarieerde voeding met veel verschillende bestanddelen. Ara's eten in de natuur ook zeer veelzijdig. Een goed zaadmengsel kan als basis dienen en kan prima de helft van het dagelijks menu vormen. Daarnaast noten, palmnoten vinden ze erg lekker, verschillende soorten groenten (rauw) en vruchten. Af en toe een beetje dierlijk voedsel kan in de vorm van meel- en moriowormen worden aangeboden, maar veel liefhebbers prefereren een stukje kipfilet (gekookt en ongekruid). Grof grit, maagkiezel en vers drinkwater dienen altijd beschikbaar te zijn, ook al lijken de vogels soms weinig te drinken.

Naast de dagelijkse voeding maakt u ara's ook erg vrolijk met verse takken, wilg, eik, vlier, etc., liefst met jong blad of nog beter, met bloesem er nog aan. Ze eten er van, vooral de bast, maar het dient ook als welkome bezigheid. Verveling is een belangrijke oorzaak van gedragsproblemen, verse takken geven de vogels echt wat zinnigs te doen. Dagelijks een lekkernij op een andere plaats aanbieden kan ook helpen, helemaal als het op wat lastigere plekken is, bv in een kokosnoot of in een uitgeholde dikke tak.

Iets om toch even over na te denken; wanneer noem je een volière groot genoeg voor ara's? Met een lengte van haast een meter en een nog grotere spanwijdte lijkt ons alleen een zeer grote ruime geschikt. Een Ara in een papegaaienkooi in de huiskamer is echt niet meer van deze tijd.

De Geelvleugel Ara staat op Cites 1, dit betekent onder andere dat er altijd geldige papieren van het Cites-bureau bij moeten zitten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.