allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Amazona auropalliata auropalliata

Geelnekamazone - Amazona auropalliata auropalliata - Yellow-naped Parrot or Yellow-naped Amazon

De geelnekamazone is een forse papegaai van rond de 37 cm. Er is geen uiterlijk verschil te zien tussen de geslachten. De geelnekamazone wordt beschouwd als een ondersoort van de geelvoorhoofdamazone (Amazona ochrocephala).
Naast de geelnek zlef zijn er ook nog twee ondersoorten, de Amazona auropalliata caribaea en de Amazona auropalliata parvipes. De caribaea heeft een lichter gekleurde snavel en de parvipes is wat kleiner dan de andere twee.

Geelnekamazones komen in het wild voor in Centraal-Amerika. Ze bewonen tropische en subtropische bossen. Ze trekken langs de randen van dichte bossen op zoek naar voedsel. Ze zijn vrij schuw, bij het minste onraad vliegen ze zeer behendig de begroeiing in en verdwijnen ze uit beeld.
Buiten het broedseizoen leven ze in grote groepen, in het broedseizoen leven ze als koppel en zijn ze vaak extreem fel in het verdedigen van het nest. Ook soortgenoten zijn dan beslist niet veilig voor de man in het bijzonder.

Het menu van deze stevige papegaaien bestaat uit fruit, zaden, bloemen, bladknoppen en noten. Ze zoeken dit voedsel voornamelijk in bomen en struiken, waar ze met hun sterke poten handig doorheen klauteren. Ze kunnen echter ook uitstekend vliegen, ook grote afstanden. Met de juiste voeding, beweging (vliegruimte) en overige verzorging kunnen geelnekamazones wel 60 jaar oud worden.

In gevangenschap komt overgewicht veel voor, evenals een gebrek aan vitamine A. Overgewicht is prima te voorkomen door gezond en gedoseerd te voeren, vitamine A-gebrek is ook door de juiste voeding te voorkomen. Voor de duidelijkheid, zeker voor deze amazonepapegaai vormt een zaadmengsel absoluut geen complete voeding!

Geelnekamazones zijn zeer monogaam, ze vormen koppels voor het leven. Ze gebruiken holtes in dode bomen als nestholte. De bodem van zo'n hol wordt eerst grondig schoongekrabd en daarna bedekt met een laagje bosgrond. Gemiddeld legt de pop 3 eieren, meestal om de dag een ei. Na vier weken broeden (door alleen de pop) komt het eerste jong uit, de andere volgen meestal tegelijk twee dagen later.

De oudervogels kunnen beide nu bijzonder agressief gedrag vertonen. Dit blijft zo minstens tot de jongen na twee maanden uitvliegen. De jonge vogels worden daarna nog 5 weken door de ouders (bij)gevoerd. Meestal blijven de jongen 2 tot 3 jaar bij de ouders in de buurt, tenminste buiten de volgende broedseizoenen. Jonge vogels blijven in grote groepen leven tot ze zelf broedrijp worden, meestal is dat op 3-jarige leeftijd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.