allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sericulus chrysocephalus
foto Bianca Kappen

Geelnek prieelvogel - Sericulus chrysocephalus - Regent Bowerbird

Prieelvogels zijn vogels die een stukje grond, vaak tussen twee struikjes (een prieeltje) vrijmaken en versieren om vrouwtjes te lokken.
De volgende 20 soorten worden tot de prieelvogels gerekend, ze zijn verdeeld over 7 geslachten.

  • Ailuroedus crassirostris (Groene katvogel)
  • Ailuroedus melanotis (Grijskop-katvogel)
  • Ailuroedus buccoides (Witoorkatvogel)
  • Amblyornis flavifrons (Geelkuiftuiniervogel)
  • Amblyornis inornata (Bruine tuiniervogel)
  • Amblyornis macgregoriae (Goudkuiftuiniervogel)
  • Amblyornis subalaris (Oranjekuiftuiniervogel)
  • Archboldia papuensis (Archbolds prieelvogel)
  • Chlamydera cerviniventris (Okerbuikprieelvogel)
  • Chlamydera guttata (Gevlekte prieelvogel)
  • Chlamydera lauterbachi (Lauterbachs prieelvogel)
  • Chlamydera maculata (Grijsnekprieelvogel)
  • Chlamydera nuchalis (Grijze prieelvogel)
  • Prionodura newtoniana (Meiboombouwer)
  • Ptilonorhynchus violaceus (Satijnblauwe prieelvogel)
  • Scenopoeetes dentirostris (Bruine katvogel)
  • Sericulus ardens (Gevlamde prieelvogel)
  • Sericulus aureus (Oranje prieelvogel)
  • Sericulus bakeri (Adelberts prieelvogel)
  • Sericulus chrysocephalus (Geelnekprieelvogel)
Er is één natuurlijke kruising beschreven, tussen de geelnek en de satijnblauwe prieelvogel, deze is Rawnsley's prieelvogel genoemd, naar zijn ontdekker.

De Geelnek prieelvogel is rond de 25 cm groot, de man is bij deze soort kleiner dan de pop en ook is de staart van de man beduidend korter. De man is zwart met felgeel, de pop is bruin met zwarte stipjes en fijne bestreping. Er is dus vrij duidelijk te zien wat de man en wat de pop is. :-)

Geelnek prieelvogels leven in het oosten van Australië, in regenwouden en andere vochtige bossen met veel lage beplanting. Het zijn in principe standvogels, maar in langdurig koudere tijden trekken ze soms wel naar wat warmere streken, vooral de vogels die op grote hoogtes leven. Vrouwtjes en jonge dieren leven dan in grote groepen, de mannetjes trekken bijna nooit mee. Zij blijven zolang als mogelijk in hun territorium en alleen als er echt geen voedsel meer te vinden is, trekken ook zij tijdelijk weg.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit fruit, veel verschillende soorten, afhankelijk van het seizoen. Daarnaast eten prieelvogels insecten en bloemknoppen. Ze zoeken hun voedsel hoog in de bomen, waar de vruchten het meeste licht vangen.

In de broedtijd wordt duidelijk waar de naam prieelvogel vandaan komt, in het Engels worden ze "bowerbird" genoemd, een bower zouden wij vertalen als hofje. Het mannetje maakt een plek op de grond vrij van bladeren en steentjes en maakt daar een heus prieeltje. Een soort ministraatje met zijwandjes van zo'n 30 cm hoog. De geelnek versiert zijn prieeltje minder dan andere prieelvogels, die soms zelfs glimmende steentjes en veren gebruiken.
Met het prieel lokt de mannelijke vogel diverse vrouwtjes waar hij ook mee paart. Daarmee is zijn verantwoordelijkheid voor de voortplanting ook meteen ten einde, hij bemoeit zich verder nergens meer mee.

De bevruchte poppen bouwen zelf een nest en broeden de eieren uit. Zo'n nest bestaat uit een rond platformpje met een laagje bladeren er op. Het nest kan ver van de paarplaats gebouwd worden, meer dan 2 kilometer ver is geen uitzondering. De 3 of 4 eieren komen uit na drie weken broeden. De pop voert de jongen met fijngemaakt fruit en insecten en na 24 dagen vliegen de jongen uit. De jongen lijken dan sprekend op de pop, inclusief de langere staart. Jonge mannetjes verkleuren pas als ze ruim een jaar oud zijn, ook de staart komt dan korter terug na de rui.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.