allevogels


advertentieruimte

Euplectes macrourus

Geelmantelwida - Euplectes macrourus - Yellow-mantled Whydah

Deze soort is een apart lid uit de Euplectes-familie. De Euplectes-familie omvat zowel wevers als wida's. De geelmantelwida is een non-parasitaire wida. Hij wordt maximaal 20 cm groot. De ondersoort die het meest gehouden wordt, is de Euplectes macrourus macrourus. Deze ondersoort bezit, net als alle ondersoorten, alleen de kleuren geel en zwart. Hij heeft een geheel doorlopende gele schouderpartij, de mantel. De snavel en de rest van de bevedering zijn zwart. De vleugels zijn zwart met een bruine belijning waarvan de kleur van het bruin en de mate ervan afhankelijk is per ondersoort.
De minder voorkomende ondersoort, in de volière, is de geelschouderwida (Euplectes m. macrocercus). Deze soort dankt zijn naam aan de duidelijk verschillende gele schouders, in plaats van mantel.
Zo simpel als het klinkt, is het verschil tussen de mannen daadwerkelijk ook. De mannen van beide soorten hebben, eenmaal in prachtkleed, een witte pluk met veertjes in het midden op de borst.
De poppen van deze ondersoorten zijn moeilijker te onderscheiden. Gemeenschappelijke kenmerken zijn de duidelijk gele arcering op de veren van de schouders. De mannen dragen, buiten het broedseizoen, hetzelfde kleed als de poppen, maar de schouders zijn duidelijk meer geel. Bij de geelmantelwida verdwijnt het geel op de rug, zodat er alleen gele veren resteren op de schouders.

Op de site van de Werkgroep voor Ploceidae staat een prachtig artikel over deze vogel. In overleg met deze werkgroep laten we u hier alleen het eerste stukje van het artikel en eigen foto's zien.

Lees het hele artikel op www.ploceidae.eu

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.