allevogels


advertentieruimte

Geelmantellori - Lorius garrulus flavopalliatus - Yellow-backed Lory

Geelmantellori's zijn geen aparte soort maar vormen een ondersoort, nominaatvorm is de molukkenlori (Lorius garrulus garrulus). Een andere ondersoort is de Morotai geelmantellori (Lorius garrulus morotaianus).
De molukkenlori is voor het eerst beschreven door Linnaeus, in 1758. De geelmantel in 1877 door Salvadori en de laatst ontdekte ondersoort, de morotaianus, pas in 1940 door Bemmel.

Deze prachtige rode vogels zijn rond de 30 cm groot en hebben enigszins plomp voorkomen. Ze wegen rond de 170 gram, dus dat valt dan wel weer mee. Er is geen uiterlijk verschil te zien tussen man en pop. Ze vliegen vaak in koppels, heel soms in wat grotere groepen.
Geelmantellori's leven op de Molukken, en wel specifiek op de eilanden Batjan and Obi. Deze eilanden zijn zeer dunbevolkt, het klimaat is er tropisch maar er komen zeer lange periodes van droogte voor.

De geelmantellori is vaak te zien in en rond kokospalmen, zijn voedsel bestaat voor het grootste deel uit pollen en nectar van bloeiende bomen. Hij eet ook wel zacht fruit, bloemen en bloemknoppen en heel jonge zaden. Af en toe worden ook insecten gegeten.

Deze lori's hebben niet echt een vast broedseizoen, bij voldoende regen is er voldoende voedsel en gaan ze over tot broeden. Ze bezetten een holte in een palm of bromelia en ze knagen wat aan de wanden zodat er een laagje bodemmateriaal ontstaat. Een legsel bestaat uit 2 eieren die na 4 weken broeden uitkomen. Beide ouders voeren de jongen vaak en veel en na ruim 2 maanden vliegen de jongen uit. Ze hebben dan nog een donkere snavel. Ze zijn volwassen als ze 3 jaar oud zijn.
Geelmantellori's kunnen wel 40 jaar oud worden en in gevangenschap zelfs nog ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.