allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Agelaius icterocephalus

Geelkoptroepiaal - Agelaius icterocephalus - Yellow-hooded Blackbird

Geelkoptroepialen komen in het wild voor in het noordelijk deel van Zuid-Amerika en langs de rivier de Amazone tot aan Peru. Ze leven in groepen op plaatsen met veel water, zoals bijvoorbeeld de rijstvelden in Nickerie en Coronie, maar ook op grasvelden en in moerasgebieden.

De balts in zo'n groep is echt indrukwekkend; mannetjes verzamelen zich in grote groepen en bouwen verschillende nesten in het hoge gras of riet. Dan begint de show. Ze scheren in groepsverband boven een grasveld waar de poppen zitten en laten zich luid zingend met gespreide vleugels naar beneden vallen om een vrouwtje te imponeren. Als een pop naar het nest gelokt en bevrucht is, gaat de man direct terug naar de groep en probeert de volgende pop te interesseren. Sommige mannetjes bevruchten zo wel 5 poppen.

Het nest wordt gemaakt van (logisch) lange grashalmen, vaak net boven het water, en de pop legt er meestal 3 eieren in die ze alleen uitbroedt. In het nest wordt soms een ei extra gelegd door de glans koevogel, een bekende broedparasiet in Suriname. Nesten worden gevonden tussen april en september.

De pop broed 14 dagen en de jongen worden met voornamelijk insectenlarven gevoed de eerste dagen. Daarna volgen hele insecten zelf en pas na twee weken beginnen de ouders zaden te voeren. In hun eerste jaar zien de jongen er hetzelfde uit als de vrouwtjes, pas daarna krijgen de mannen de gele kop.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.