allevogels


advertentieruimte

Platycercus caledonicus

Geelbuikrosella - Platycercus caledonicus - Green Rosella

De Geelbuikrosella is de grootste onder de rosellasoorten, het is een robuuste vogel van ongeveer 37 cm groot. Hij is voor het eerst beschreven in 1788 door Johann Friedrich Gmelin. Hij komt voor op het Australische eiland Tasmanië en op wat kleine eilandjes daaromheen. Zijn leefgebied bestaat voornamelijk uit dichte bossen, ook op berghellingen op behoorlijke hoogten.

Man en pop zijn qua kleur gelijk, de kop en snavel van de man zijn bijna altijd flink forser dan die bij de pop.

In het wild eten geelbuikrosella's een gevarieerd menu, het is het best om dat in te gevangenschap ook zoveel mogelijk na te bootsen. De vogels eten behalve zaden ook bessen, bloemen, nectar, insecten en hun larven. Zeker als u de vogels buiten houdt zijn wasmottenlarven in de koudere periodes bijzonder goed, vet en toch heel voedzaam. Een ware traktatie is een bloeiende tak van een fruitboom, ze zijn dol op de bloesems van bv kersenbomen.

Geelbuikrosella's zijn zeer monogaam, een klikkend koppel blijft voor het leven samen. Ze zijn broedrijp vanaf 2 jaar. Er wordt gebroed in holen, meestal in bomen, maar ook wel in rotsspleten. De bodem van zo'n hol wordt schoongekrabd en daarna vaak bedekt met wat fijngeknaagd hout of bosgrond. Meestal broedt de pop alleen, zo'n 3 weken, de man helpt wel met het voeren van de jongen. na ongeveer 40 dagen komen de jongen het nest uit, ze worden dan nog wel een tijdje gevoerd door de oudervogels.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.