allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Emberiza flaviventris

Geelbuikgors - Emberiza flaviventris - Golden-breasted Bunting

De geelbuikgors is een lid van de familie gorzen. Deze familie bestaat uit ongeveer 45 leden, die allemaal leven in de "oude wereld". Zij zijn de tegenhanger van de musachtige uit de "nieuwe wereld". De vogel is een echte zaadeter, maar verobert ook insecten en spinnen. De laatste 2 worden het meest in de kweekperiode op de menukaart gezet.

De soort kent naast de nominaatvorm nog 2 ondersoorten, te weten:

  • Emberiza flaviventris flaviventris, De nominaatvorm, deze leeft van de kaap tot aan zuid Soedan
  • Emberiza flaviventris flavigaster leeft in een smalle band aan de zuidkant van de Sahara. Hij leeft gescheiden van de overige ondersoorten.
  • Emberiza flaviventris princeps leeft in zuid Angola en Namibië.

Het nest is een slordig uitziend geheel dat wordt gebouwd van fijne grassen en haren. Het nest wordt gesitueerd in een lage struik of boom. In het nest worden 2 tot 3 eieren gelegd die crème of wit van kleur zijn en er lopen zwarte lijnen over de eieren. De broedtijd bedraagt 12 tot 13 dagen. Nadat de jongen zijn uitgekomen, verblijven ze nog een dag of 16 in het nest. Zoals gezegd worden de jongen voornamelijk met insecten en spinnen grootgebracht

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.