allevogels


advertentieruimte

Amazona autumnalis lilacina

Ecuadoramazone - Amazona autumnalis lilacina - Lilacine Amazon or Ecuadorian red-lored Amazo

De Ecudoramazone is een van de ondersoorten van de geelwangamazone en is als zodanig in 1884 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Franse ornitholoog Lesson. Een verschil met de andere ondersoorten, de geelwang en de salvini, is de snavelkleur, deze is bij de Ecuador donkerder, bijna zwart tegen hoornkleurig tot grijs bij de andere twee. Ook is de Ecuador is iets kleiner, rond de 35 cm.

Deze amazonepapegaai is een van de rustige papegaaiensoorten, in het wild leeft hij in groepen die door de droge tropische bossen van Ecuador trekken op zoek naar voedsel. Toch zijn er ook groepen gezien in de mangrovebossen aan de kust, kennelijk zoeken ze ook daar eten.
De Ecuadoramazone is een rustige, haast bescheiden papegaai, bij onraad verschuilt hij zich liever dan dat hij vecht.
In de groep leven vaste koppels, ze vormen koppels voor het leven. 's Nachts slapen ze dicht op elkaar in bomen.

Ecuadoramazonepapegaaien leven van allerlei soorten fruit, noten, zaden, bloemen en bloemknoppen en jong groen. Het zijn geen trekvogels, maar ze leggen wel flinke afstanden af op zoek naar de lekkerste maaltjes.

Hoewel deze vogels pas geslachtsrijp zijn als ze ruim 3 jaar oud zijn, vormen de koppels zich vaak al vroeg in hun jeugd. Eenmaal broedrijp zoeken ze een geschikte holte in een boom en maken die eventueel op maat. Een legsel bestaat meestal uit 3 eieren die vooral door de pop bebroed worden. De incubatietijd is rond de 24 dagen. De man voert de pop vaak op het nest en zodra er jongen zijn voeren beide ouders.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.