allevogels


advertentieruimte

Pseudeos fuscata

Duskylori of Witruglori - Pseudeos fuscata - Duskylory or banded lory

De Duskylori wordt ook wel Witruglori genoemd. Het is vrij plompe vogel, hij meet rond de 25 cm maar weegt wel tussen de 250 en 300 gram, dat is erg zwaar voor zo'n compacte vogel.
Er is voor de mens geen zichtbaar geslachtsverschil te zien, man en pop zijn even fraai gekleurd. Deze lories worden wel beschreven als zeer luidruchtig, ze kunnen behoorlijk hard schreeuwen.

Duskylory's kunnen behoorlijk varieren in kleur, de ene is heel erg oranje, een ander toont echt geel in die veervelden. Tot een aantal jaar geleden werd gedacht dat het hier om twee ondersoorten ging, de Pseudeos fuscata fuscata en de ondersoort Pseudeos fuscata incondita.
Dit blijkt niet correct te zijn, het is gewoon een kleurvariatie binnen de soort. De ene vogel toont gewoon veel meer geel dan de ander.

In het wild komen Duskylories voor in de regenwouden van Nieuw Guinea en op een paar Indonesische eilanden. In bewoonde gebieden bezoeken ze ook plantages als daar bloeiende bomen zijn. Ze eten namelijk voornamelijk nectar die ze uit bloemen likken met hun aangepaste tong. Daarnaast worden bloemknoppen, stuifmeel en rijp fruit gegeten. Af en toe eten ze ook nog halfrijpe zaden en granen.

Broeden doen deze vogels in holen, er worden per legsel 2, soms 3 eieren gelegd die man en pop in 25 dagen uitbroeden. Ook het voeren van de jongen doen de ouders samen.
Vanwege het overwegend plantaardige dieet groeien de jongen vrij langzaam, ze blijven bijna 3 maanden in het nest. Ook als ze zijn uitgevlogen bijven ze nog maanden bij de ouders bedelen.
Ze komen ook nog langzaam op kleur, pas na ruim eem half jaar lijken ze op volwassen vogels. Bij een goede verzorging kunnen Duskylories wel 30 jaar worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.