allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ciconia episcopus

Bisschopsooievaar - Ciconia episcopus - Woolly-necked Stork

De bisschopsooievaar is weer zo'n vogel waar de geleerden nog niet helemaal uit zijn voor wat betreft de naamgeving. Voor een deel van de vooraanstaande instituten heet hij Ciconia episcopus, een ander deel noemt hem een ondersoort van de Ciconia stormi, de Soenda-ooivevaar. Ik volg Avibase en noem hem dus episcopus en daarvan zijn 3 ondersoorten beschreven:

  • Ciconia episcopus episcopus (ontdekt door Boddaert, in 1783)
  • Ciconia episcopus microscelis (G. R. Gray in 1848)
  • Ciconia episcopus neglecta (Finsch in 1904)
De soort heeft zich verspreid over grote delen van het zuidelijk halfrond, hij komt voor in Afrika en in het zuiden van Azië tot aan Indonesië en de Fillipijnen.

Bisschopsooievaars leven een groot deel van het jaar alleen, alleen heel soms blijven koppels ook buiten de broedtijd bij elkaar. Ze houden zich op in vochtige graslanden en niet al te dichte bossen. Ook zoeken ze in kustgebieden de stranden af bij eb en waar koraalriffen zijn, zoeken ze vaak naar prooien in ondiepe stukken, daar blijft vaak vis achter.

Er is geen voor de mens zichtbaar verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, ook niet in grootte. Ze kunnen ondanks hun formaat, ze zijn 90 cm groot, uitstekend vliegen, met hun grote vleugels maken ze handig gebruik van de thermiek, waardoor ze meer zweven dan vliegen.

Het meeste voedsel zoeken ze echter op de grond, met grote stappen lopen ze door hoog gras, langs oevers en tussen de bomen. Het zijn echte carnivoren en ze zijn niet bepaald kieskeurig. Ze eten allerlei insecten, reptielen, kikkers, padden, schaal- en schelpdieren en vis.

In de broedtijd zoeken enkele koppels een geschikte hoge boom en bouwen dicht bij elkaar een erg groot nest. Vaak broeden er 4 of koppels in dezelfde boom. Zo'n nest bestaat uit een stevig platform van grote takken en is vaak gesitueerd op wel 40 meter boven de grond.
De pop legt 3 of 4 forse eieren en beide partners broeden die om beurten in 29 tot 32 dagen uit. Ook voeren beide de jongen, die pas na 8 weken uitvliegen. Het broeden is dus een behoorlijke klus voor deze vogels en ze houden het dan ook bij een ronde per jaar. In tijden van extreme droogte slaan ze zelfs vaak een jaar over.

Bisschopsooievaars maken normaal gesproken nauwelijks geluid, alleen als een van de partners bij het nest komt, begroeten ze elkaar met snavelgeklepper, net zoals "onze" ooievaars.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.