allevogels


advertentieruimte

Gallicolumba crinigera

Bartletts dolksteekduif - Gallicolumba crinigera - Mindanao Bleeding-heart

De Bartletts dolksteekduif is een van de 7 dolksteekduiven binnen het geslacht Gallicolumba, dat daarnaast nog 20 andere grondduiven omvat. Hij is verwant aan de "gewone" dolsteekduif (Gallicolumba luzonica) maar een stuk feller gekleurd.
De Bartlett heeft ook nog ondersoorten; de criniger criniger, de criniger leytensis en de criniger bartletti. Deze leven op verschillende eilanden van de Filippijnen in de dichte regenwouden.

Deze dolksteekduiven zijn rond de 30 cm groot en er is voor de mens geen zichtbaar verschil tussen de geslachten. Het zijn echte grondduiven, hoewel ze wel degelijk kunnen vliegen. Ze scharrelen op de bodem van het oerwoud hun kostje bij elkaar. Ze eten allerlei afgevallen vruchten, zaden, jong blad en knoppen en daarnaast af en toe insecten.

Ze vliegen eigenlijk alleen bij gevaar en om te broeden, dat doen ze in een nest in een boom. Ze maken een vrij eenvoudig nest en een legsel bestaat gewoonlijk uit een enkel ei. Doffer en duivin broeden het ei in 16 dagen uit en voeren het jong ook samen. Het jong vliegt uit als het ruim 2 weken oud is, het is dan overwegend roodbruin en kleurt in een maand of 3 naar het volwassen kleed.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.