allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Alablancaduif of Naaktoogduif - Patagioenas corensis - Bare-eyed Pigeon

De Alablanca- of Naaktoogduif is een van de 17 soorten van het geslacht Patagioenas en dat is weer een van de 42 geslachten binnen de familie Columbidae. Er zijn geen ondersoorten beschreven. Doffers zijn rond de 36 cm groot, duivinnen rond de 33 cm.

Deze duif komt voor in het noorden van Zuid-Amerika, ook op de Antillen. Deze duiven vliegen vaak van het vaste land naar de eilanden en weer terug. Het leefgebied bestaat uit zeer droge laaglanden en subtropische wouden maar vreemd genoeg worden ze ook gezien in de juist zeer vochtige mangrovebossen. Ze leven vaak in flinke groepen en trekken van voedselgebied naar voedselgebied.

Naaktoogduiven eten allerlei soorten fruit, zaden, verschillende erwten en bonen, de peulen zelf en de vruchtjes van de dividivi, een tropische boomsoort. In sommige streken worden er vele honderden tegelijk gezien als daar de millet-oogst begint.

De broedtijd varieert per regio en lijkt vooral te beginnen net in of vlak na de regentijd. Beide vogels bouwen van takken, takjes en grassen een vrij vlak nestje in de vork van een boom of doornige struik. De duivin legt een enkel vaalwit ei dat beide oudervogels om beurten bebroeden. Het jong kruipt na 16 of 17 dagen uit het ei en vliegt al uit als het net twee weken oud is.
Jonge alablancaduiven worden erg snel volwassen, ze zijn al geslachtsrijp als ze 8 maanden oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.